فهرست مطالب

فصلنامه رهبری و مدیریت آموزشی
سال ششم شماره 2 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پرویز بهروزی، کبری میرشجاعی صفحات 9-23
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر آموزش راهکارهای بارش مغزی بر مهارت نوشتاری زبان آموزان اجرا گردید. روش پژوهش شبه آزمایشی و در قالب طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل انجام شد.نمونه پژوهش شامل شصت زبان آموز دخترسطح متوسط بود که بعد از همسان سازی بر حسب توانایی زبانی با آزمون Pet با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب گردیدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (جداول نمودار) و آمار استنباطی (tمستقل) استفاده گردید. مهارت نگارش در ابتدا و انتهای تحقیق بین گروه آزمایشی و گروه کنترل مورد اندازه گیری و مقایسه قرار گرفت. نتایج این تحقیق، نشان داد که آموزش بارش مغزی تاثیر معنی داری بر مهارت نوشتن دانش آموزان داشته است و به معلمان و مدرسان زبان انگلیسی توصیه می شود که به جای روش های فراورده ای از روش های فرایندی در تدریس نگارش استفاده نمایند چراکه رویکرد فرایندی، باعث ایجاد خلاقیت و نگرش عمیق تری در بین زبان آموزان می گردد.
    کلیدواژگان: آموزش، بارش مغزی، مهارت نوشتاری، خلاقیت و خلق ایده
  • رمضان جهانیان، حسام الدین بلادی نژاد صفحات 25-37
    این پژوهش با هدف بررسی و مقایسه وضع موجود و مطلوب مدارس غیردولتی شهر کرج در ابعاد عملکرد مدیران، عملکرد معلمان، امکانات و فعالیت های تربیتی با روش پیمایشی اجرا شده است. جامعه آماری همه ی اولیای دانش آموزان مدارس وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج (550 نفر) و نمونه آماری تعداد 226 نفر با روش تصادفی ساده به کمک جدول تعیین نمونه مورگان انتخاب گردیده است. ابزار جمع آوری اطلاعات از دونوع پرسشنامه محقق ساخته یکی برای بررسی وضع موجود و دیگری برای تعیین وضع مطلوب استفاده شد. روایی پرسشنامه ها توسط 24 نفر از صاحب نظران تائیدشده و پایایی آنها هم از طریق محاسبه ضریب الفای کرانباخ بررسی گردیده که اولی 85/0 و دومی 90/0 بدست آمده است. نتایج بدست آمده نشان می دهد که بین وضع موجود و وضع مطلوب مدارس در زمینه عملکرد مدیریت مدارس، عملکرد معلمان، امکانات و تجهیزات مدارس و فعالیت های تربیتی و فوق برنامه با اطمینان 99 درصد تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: وضعیت موجود، وضعیت مطلوب، عملکرد مدیران، عملکرد معلمان، مدارس غیردولتی
  • عبالرضا سبحانی، نیلوفر همتیان صفحات 39-51
    این پژوهش به منظور بررسی رابطه هوش فرهنگی و سبک رهبری اصیل مدیران دانشگاه سمنان انجام گرفت. روش تحقیق توصیفی هبستگی بود. به منظور بررسی هوش فرهنگی به مدیران، پرسشنامه چهار عاملی سنجش هوش فرهنگی ارائه شد، تا میزان هوش فرهنگی خود را ارزیابی نمایند. از بین مدیران دانشگاه سمنان 44 نفر بصورت تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند (34 نفر و 6 نفر زن). جهت سنجش سبک رهبری مدیران به کارمندان مدیران انتخاب شده، پرسشنامه سبک رهبری اصیل ارائه شد، تا میزان سبک رهبری آن ها را ارزیابی نمایند. از بین کارمندان دانشگاه سمنان، 162 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند (3-5 نفر از کارمندان مدیران انتخاب شده) که 83 نفر آن ها مرد و 74نفر زن بودند. پایایی ابزارها با استفاده از روش آلفای کرونباخ 81/0 (پرسشنامه هوش فرهنگی) و 74/0 (پرسشنامه سبک رهبری اصیل) شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون های t، F، مدل رگرسیون، آزمون لون و آزمون همبستگی پیرسون استفاده شده است. نتایج نشان داد که بین هوش فرهنگی مدیران دانشگاه سمنان و سبک رهبری اصیل آن ها هیچ رابطه معناداری وجود نداشت. همچنین جنسیت، سن، میزان تحصیلات و پست سازمانی بر هوش فرهنگی و سبک رهبری اصیل مدیران تاثیری نداشت. با توجه به میانگین بدست آمده، مدیران دانشگاه سمنان از هوش فرهنگی نسبتا بالایی برخوردار بودند و سبک رهبری آن ها اصیل بود.
    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، سبک رهبری اصیل، مدیران، کارکنان، دانشگاه سمنان
  • فریبا کریمی، سعیده فکری، نرگس سعیدیان صفحات 53-67
    پژوهش حاضر با هدف بررسی سطح مهارت های زندگی دانش آموزان دوره متوسطه شهرستان تکاب انجام شد. روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان دوره متوسطه شهرستان تکاب به تعداد 2293 نفر بودند که حجم نمونه ای برابر با 300 نفر با استفاده از فرمول حجم نمونه و به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از بین آن ها برگزیده شد. ابزار اندازه گیری پرسشنامه استاندارد مهارت های زندگی شامل مهارت های حل مساله، همدلی، تفکر خلاق، تصمیم گیری، مقابله با هیجانات، مقابله با استرس، تفکرانتقادی، برقراری ارتباط موثر، خود آگاهی، برقراری روابط بین فردی بود. روایی صوری و محتوایی ابزار اندازه گیری توسط صاحبنظران تایید شد و پایایی پرسشنامه بر اساس محاسبه ضریب آلفای کرونباخ 90/0 محاسبه گردید. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی و آمار استنباطی(آزمون t تک متغیره، t مستقل، آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی) صورت گرفت. تجزیه و تحلیل یافته ها نشان داد که میزان برخورداری دانش آموزان دوره متوسطه از مهارت های زندگی تمام مهارت ها کمتر از حد متوسط است. بالاترین میزان برخورداری دانش آموزان در مهارت تصمیم گیری و پایین ترین میزان برخورداری آنان در مهارت تفکر خلاق بوده است. بین میزان مهارت تفکر خلاق و مقابله با استرس دانش آموزان دختر و پسرتفاوت معنادار وجود دارد. سطح مهارت های زندگی در پایه های مختلف تحصیلی در تمام مهارت ها به جز مهارت تفکر خلاق تفاوت معنادار وجود داشت.——————————————————————————–نویسندگان این مقاله:
    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، دوره متوسطه، دانش آموز
  • شاهرخ مکوند حسینی، ناهید فربد صفحات 69-85
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین خودکارامدی هیجانی و موفقیت تحصیلی در دانشجویان دانشگاه انجام شده است. در این پژوهش که از نوع توصیفی است، آزمون خودکارآمدی هیجانی بر روی نمونه ای از دانشجویان دانشگاه سمنان اجرا شد. یک نمونه 360 نفری با روش تصادفی طبقه ای انتخاب شد و داده ها از پرسشنامه ها استخراج گردید. به کمک روش های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و سلسله مراتبی رابطه خود کارآمدی هیجانی با میانگین تحصیلی دانشجویان بررسی و تحلیل گردید. یافته های پژوهش نشان داد که بین نمره کلی خودکارآمدی هیجانی و موفقیت تحصیلی رابطه معنی دار مثبت (r=0.12) وجود دارد. مولفه های شناسایی و تسهیل هیجانی نیز با موفقیت تحصیلی ارتباط معنادار مثبت داشتند. تحلیل رگرسیون حاکی است که تنها مولفه تسهیل قدرت پیش بینی موفقیت تحصیلی را دارد(2/3%β=). رشته تحصیلی و جنسیت دانشجویان در رابطه خودکارآمدی هیجانی و موفقیت تحصیلی نقش تعدیل کنندگی نداشتند. بنابراین، تسهیل هیجانی می تواند موفقیت تحصیلی دانشجویان تمام رشته های دانشگاهی را اعم از دختر و پسر پیش بینی کند.
    کلیدواژگان: خود کارآمدی هیجانی، موفقیت تحصیلی، دانشجویان
  • علیرضا مطلبی فرد، عبدالرحیم نوه ابراهیم، لیلا لطفی، هدیه محبت صفحات 87-109
    این پژوهش با هدف دست یابی به ویژگی های و نشانگرهای اخلاقی مدیران آموزش عالی صورت گرفته است. پژوهش حاضر در چارچوب رویکرد کیفی انجام شده و ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه های نیمه ساختار یافته بوده است. جامعه پژوهشی عبارت است از استادان و دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه های دولتی شهر تهران که از بین آن ها در نهایت 37 نفر به عنوان اطلاع رسان انتخاب گردیدند. برای انتخاب اطلاع رسان ها در مرحله اول (انتخاب دانشگاه ها) از نمونه گیری طبقه ای و سپس برای انتخاب اطلاع رسان ها از روش اطلاع رسان های کلیدی و گلوله برفی استفاده شده است.برای تحلیل داده های بدست آمده از مصاحبه ها از تحلیل محتوای مصاحبه ها و سه فرایند پیاده سازی، کدگذاری باز و کدگذاری انتخابی استفاده شده است. نتایج بدست آمده از مصاحبه ها نشان داد که می توان مسئولیت های اخلاقی مدیران را در شش مقوله مدیریت و دانشگاه، مدیریت و کارکنان، مدیریت و دانشجویان، مدیریت و استادان، مدیریت و ویژگی های فردی و مدیریت و ویژگی های حرفه ای و 30 معیار اخلاقی طبقه بندی کرد.
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق حرفه ای، مدیریت، آموزش عالی
  • امیرحسین مهدی زاده، کیانوش زهراکار، زهرا افشار صفحات 111-129
    هدف اصلی این پژوهش بررسی اثرات نیم رخ شخصیتی مدیران مدارس متوسطه شهرستان اسلام شهر بر سبک های حل تعارض آن ها می باشد. جامعه پژوهش شامل کلیه مدیران زن و مرد مدارس متوسطه شهرستان اسلام شهر است که شامل 65 نفر می باشند. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. به منظور انجام پژوهش از فرم کوتاه پرسش نامه پنج عاملی شخصیت NEO-FFI و پرسشنامه سبک های حل تعارض اقتباس شده از کتاب مدیریت تعارض نوشته ی دیوید و تن و کمرون کیم (ترجمه الوانی) استفاده شده است. ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه عوامل شخصیتی به مقدار 84/0 و برای پرسشنامه سبک های حل تعارض مقدار 87/بدست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از آمار توصیفی (فراوانی، میانگین، انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل رگرسیون چند متغیره) استفاده گردیده است. یافته های پژوهش نشان داد که با اطمینان 99% رابطه معناداری بین نیم رخ شخصیتی مدیران و سبک های حل تعارض آن ها در مدارس متوسطه شهرستان اسلام شهر وجود دارد.
    کلیدواژگان: نیم رخ شخصیتی، سبک های حل تعارض، مدیران مدارس متوسطه
  • محمدحسین یارمحمدیان، فرهاد شفیع پور مطلق، منیره ترابی نهاد صفحات 131-146
    هدف پژوهش حاضر ارزیابی عوامل موثر بر کامیابی سازمانی مدیران مدارس هوشمند است. روش این تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری این تحقیق را کلیه مدیران مدارس هوشمند شهر تهران تشکیل داده اند. روش نمونه گیری، تصادفی ساده بوده که بدین ترتیب تعداد 100 نفر از مدیرانی که تجربه مدیریتی در مدرسه هوشمند را داشته اند، برای تحقیق انتخاب شده اند. ابزار تحقیق در این پژوهش مشتمل بر سه پرسشنامه است (پرسشنامه محقق ساخته عوامل اثرگذار بر کامیابی(85/0 α=)،پرسشنامه محقق ساخته روابط انسانی کارآمد (94/0α=)، و پرسشنامه محقق ساخته شاخص های کامیابی مدیران مدارس (89/0 α=). روایی پرسشنامه های یاد شده به لحاظ محتوا از طریق استفاده از نظرات متخصصان و اساتید تامین شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج پژوهش بطور کلی نشان داد که از بین عوامل مورد مطالعه اثر گذار بر کامیابی سازمانی مدیران مدارس هوشمند، مهمترین عوامل عبارتند از سبک رهبری تحولی دارای (172/0=اثر مستقیم)، منبع کنترل فردی دارای(148/0=اثر مستقیم)، سبک تصمیم گیری جامع دارای(143/0=اثر مستقیم)، مهارت های مدیریتی (138/0=اثر مستقیم). نتایج پژوهش همچنین نشان داد که روابط انسانی کارآمد، رابطه بین عوامل پنجگانه را با توسعه کامیابی سازمانی مدیران، میانجی گری می کند. همچنین بر اساس روش مدل معادله ساختاری، نتایج تحقیق نشان داد، شاخص GFIبرابر با 96/0 و شاخص AGFI برابر با 82/0، شاخص RMSEA برابر با 237/0، مجذور کا برابر با 64/253 بوده که حاکی از برازندگی مدل می باشد.
    کلیدواژگان: کامیابی سازمانی، مدرسه هوشمند، سبک رهبری، سبک تصمیم گیری، ساختار سازمانی
|
  • Pages 9-23
    This study examines the effect of training in brainstorming strategy on learners’ writing performance. Sixty intermediate high school students، among whom thirty received instruction in brainstorming، participated in the study. Writing performance at the beginning and end of the study was assessed and compared with that of a control group that did not learn brainstorming strategy but took the same pre and post-writing test. Findings showed that explicit instruction of brainstorming strategy had a considerable influence on the performance of writing among Iranian intermediate EFL learners. The study also revealed that new methods of teaching and assessing writing could change the conventional way of teaching writing. Using strategy instructions such as brainstorming strategy are fruitful for the English learner to be an autonomous and independent writer. It is suggested that EFL teachers in universities، colleges، and educational institutions move from a product-based approach to a process-focused approach in their teaching of writing، as the latter may help to activate students’ thinking and create ideas for a writing task.
    Keywords: brainstorming strategy, writing performance
  • Pages 25-37
    This study compares current situation and optimal status of non-governmental schools in Karaj city. Performance is defined in terms of activities of school principals، teachers، and the degree of availability of facilities. All 550 parents affiliated with Islamic Azad University، Karaj branch were included in statistical population for the study and 226 parents were selected randomly as statistical sample based on Morgan table. Gathering data were carried with two types of questionnaires، one for reviewing of current situation and another for determination of optimal status. Validity of the questionnaires was achieved by review of 24 experts and their reliability was determined by Cronbach Alpha، 0. 85 and 0. 90 respectively. The results showed that there was significant difference between current situation and optimal status of schools in the fields of school management performance، performance of school teachers، facilities of schools، training and extracurricular activities with 99 percent confident.
    Keywords: performance evaluation, school management, non, governmental schools
  • Pages 39-51
    This research is conducted in order to investigate the relationship between cultural intelligence and authentic leadership style of Semnan University managers. The research method was descriptive correlative. To assess the cultural intelligence، four – optioned questionnaires were distributed among the managers. Among the managers of Semnan University، 44 Subjects were selected randomly as the sample population (34 males and females). Authentic leadership style questionnaires were distributed to assess their degree of leadership style، among the employees of Semnan University، 162 subjects were selected as the sample which included 83 males and 74 females. The reliability of the instruments was calculated by Cronbach Alpha، 0. 81 for (cultural intelligence) and 0. 74 for (authentic leadership style questionnaire). For data analysis، F test، t test، regression model، Levin test، and Pearson product correlation test were used. The results show that، there is no significant relationship between cultural intelligence of Semnan University managers and their authentic leadership style. Also، it shows that، sex، age، level of education and organizational positions did not have any effect on the cultural intelligence of the managers and their authentic leadership style. According to the obtained mean، the managers of Semnan University have a relatively high intelligence and their leadership style is authentic. Therefore، in this research، we considered the cultural intelligence as the success elixir of managers and the authentic leadership style of managers is considered as a response to the shortcomings and unethical issues of other styles.
    Keywords: Cultural Intelligence, Authentic Leadership Style, Managers, Employees, Semnan University
  • Pages 53-67
    The present research has been performed to study high school student’s level of life skills in takab town. The research was conducted by use of descriptive-navigational method. Statistical population for the study consisted of all 2293 high school students in Takab، from which a sample size of 300 students were chosen through multistage cluster sampling. The measuring instruments were life skills standards including problem solving، empathy، creative thinking، decision making، coping with stress، coping with emotions، critical thinking، effective communication، self- awareness، interpersonal relationship. The reliability of the instrument was confirmed by Cronbach''s alpha coefficient at 0. 90. Data analysis was accomplished in two levels of descriptive statistics and inferential statistics (T test for a single mean، t test for independent، analysis of variance، and F test). Findings showed that high school students'' life skills were less than average. The highest level of life skill was found in such components as decision making and the lowest level in creative thinking skill among students. There is a significant difference between female and male student’s creative thinking skill level and coping with stress. Life skill level has a significant difference among various educational levels، in all components except creative thinking skill.
    Keywords: Life skills, High school Students
  • Pages 69-85
    The main purpose of this research was to examine the possible relationship of emotional self-efficacy (ESE) and school achievement among undergraduate students. In this descriptive research we have administered the ESE scale among undergraduate students in Semnan University. A sample of 360 students was selected by random cluster sampling method and data was extracted from questionnaires. Relations of ESE scales and average of students’ past two academic terms were analyzed using Pearson correlation and Stepwise Regression Analysis. Findings were indicated a significant positive correlation (r=0. 112) for ESE، as well as، significantly positive correlations for Facilitation and، Understanding subscales. Regression analysis was also shown significant predictive value (2/3%=β) for Facilitation. No moderate effects were evident for gender and university discipline variables.
    Keywords: Emotional self, efficacy, School Achievement, University students
  • Pages 87-109
    The present study has considered the ethical characteristics and indicators of higher education administrators. The study was conducted within the qualitative paradigm and the necessary data were collected through semi-structured interviews. Statistical population consisted of university teachers and postgraduate students from Tehran Public Universities. To select sample universities، we firstly used stratified sampling and then snowball method to have more key informants for our purpose. In order to analyze the narrative data، qualitative content analysis was applied in three consecutive stages: transcribing interviews open coding and selective coding. The results revealed that ethical responsibilities of managers، including managers and university، managers and staffs، managers and student، manager and faculty، manager and personal features and manager and professional features، can be divided into six categories which all together covers 30 ethical criteria.
    Keywords: Professional ethics, ethical indicators, higher education management
  • Pages 111-129
    The main purpose of this research is to study the personality effects of high school managers of Islamshahr city on styles of their conflict solving methods. The research population includes all men and women managers of high schools of Islamshahr city that includes 65 persons. The method applied for this descriptive research is correlation type. In order to do the research، the short form of 5-factorial questionnaire of personality (NEO-FFI) and questionnaire of conflict solving methods derived from book Conflict Management written by DAVID VETEN and… In order to analyze the gathered data’s، descriptive statistics (Abundance، Average، and Standard Deviation) and inferential statistics (Multi factors regression analyses) are used. The research findings indicate that with the accuracy of 99% there is a meaningful relation between personality of managers and their conflict solving methods in Islamshahr city high schools.
    Keywords: personality effects, conflict solving methods
  • Pages 131-146
    The purpose of present research is to evaluate factors affecting organizational achievement of the principals of Smart high schools. The research is descriptive with use of correlation method. Statistical population for the study consisted of all principals of smart high schools in Tehran and by use of simple random sampling، 100 experienced principals were selected as sample population. Instruments to collect data were three researcher designed questionnaires، namely questionnaire for factors affecting achievements 0. 85، questionnaire for efficient human relations 0. 94، and questionnaire for indicators of defining principals'' achievements 0. 89. Structural model was used to analyze data. The study reveals that the most important affective factors are transformational leadership (0. 172)، individual source of control (0. 148)، comprehensive decision making (0. 143)، and managerial skills (0. 138). Efficient human relations، however، is performing the intermediate role among the indicators to define organizational achievements of principals. According to structural model، GFI indicator showed 0. 96، AGFI showed 0. 82، RMSEA showed 0. 237، K Square showed 253. 64. These results reveal the fitness of the model.
    Keywords: Organizational Achievements, Smart Schools, Leadership Style, Decision Making, Organizational Structure